Nové mobilní domy vs použité bazarové

Před koupí nového mobilního domu je důležité si ujasnit, jakou si chci pořídit kategorii z hlediska použití a také norem a platných zákonů. Také jakým způsobem a intenzitou bude domek využíván.

Nové mobilní domy vyráběné v Evropě k rekreaci, myšleno klasické mobilheimy, které jsou zde nejvíce rozšířené, musí splňovat normy z hlediska zdraví, bezpečnosti a použitých materiálu. Jedná se o kategorii: „vozidla pro volný čas - mobilní domovy“. Základní norma EN ČSN 1647 a případně pokud je domek osazen plynovými spotřebiči, norma EN ČSN 1949 a EN ČSN 721. Bohužel tuto certifikaci neuznávají v některých případech stavební úřady při projednávání případného řízení a požadují od žadatele doložit projektovou dokumentaci jako k pevné stavbě. Takovou to dokumentaci vám žádný výrobce potažmo jejich prodejce nemůže dodat. Pouze výrobci mobilních dřevostaveb a mobilních modulů, které se zdají na první pohled stejné, ale jsou stavěné k trvalému bydlení můžou SÚ požadovanou dokumentaci k novému mobilnímu domu doložit, pokud je podle těchto norem výrobek zhotoven.

U starších dovezených mobilheimů z Anglie je deklarováno normou BS 4989, která se po sjednocení EN norem uvádí právě jako EN 1647.

Nové mobilní domy vs použité bazarové

Další méně známou, ale důležitou informací kterou by měl být zákazník obeznámen je omezený počet dnů v roce, kdy je domek využíván, aby byli splněny podmínky záruční doby. Tento požadavek uvádějí někteří výrobci u modelů v celoročním provedení. U sezónních modelu je jasné, že nebudou nepřetržitě obývány a tento dodatek v podmínkách záruky není. Standardní záruční doba dle zákona je 24 měsíců. Je důležité vědět že výrobek certifikovaný jako EN 1647 není určený k trvalému bydlení, ani pokud je vyroben jako celoroční !!

Důležitým faktorem pro výběr nového mobilního domu je únosnost zatížení střechy sněhem. Starší modely osazené téměř rovnou střechou nejsou vhodné do horského prostředí, kde se dá předpokládat dlouhodobé zatížení větším množství sněhu. Do tohoto prostředí je vhodné pořízení domku se sedlovou střechou, který má uvedeno v certifikaci povolené zatížení sněhem: kategorie B 150 kg na m2. Dokonce existují extrémně zateplené modely, které jsou certifikovány na únosnost sněhem mim. 250 kg /m2. Dodávají se do alpských kempů a dají se poznat podle toho, že mají neobvykle malý počet oken menších rozměrů, případně osazených funkčními okenicemi. Většinou jsou vyráběny na objednávku v malých sériích.

Nové mobilní domy vs použité bazarové

Jako zajímavost uvádím, že zákazníci kupující si nový mobilní dům ve Velké Británii jsou osvobozeni od platby DPH, tedy ušetří min. 20 % z ceny. Platí DPH pouze za doplňky volně ložené a samozřejmě nemusí hradit nadrozměrný transport přes půl Evropy. To vše dělá mobilní domy v Anglii velice dostupné a populární. Také velkou popularitu zažívají mobilní domy v Polsku, kde se tento druh rekreačního využití stal téměř fenoménem. V množství prodaných dražších zánovních domků se zdaleka nemůžeme s Poláky srovnávat.

Nové mobilní domy vs použité bazarové

Prodej nových mobilních domů v České republice bohužel stále skomírá a vesměs se týká pouze dodávek mobilheimů do kempů, kde můžou být ve větším množství instalovány a komerčně používány. Je to způsobeno nejasnou legislativou, náročnou, rizikovou a tedy drahou přepravou, která tvoří významnou část z celkové ceny mobilního domu.

Nové mobilní domy vs použité bazarové

Prodej použitých mobilních domů, tedy myšleno bazarových mobilheimů, zde je situace přesně opačná. Prodej mobilních domu a dovoz je na vzestupu. Výběr a nabídka skladem se stále rozšiřuje a každý si může vybrat dle svých představ, potřeb a finančních možností. Bohužel služby s tím spojené, jako je prodej náhradních dílů a doplňků, servis a opravy, případně výměna oken nejsou na srovnatelné úrovni jak by bylo žádoucí. Toto zmiňované zboží, které zastřešuje velkoobchod firma ARLEIGH pro celou Evropu je prostě atypické a tedy drahé. Zde jsme řadu let registrováni a pro naše zákazníky dodáváme náhradní díly a doplňky za nejnižší možné ceny. Bohužel za letité zkušenosti musím konstatovat, že majitelé v Česku nejsou ochotni za údržbu, pravidelnou kontrolu a servis platit, nebo alespoň pravidelnou kontrolu provádět svépomocí. Tím dochází k výraznému urychlenému zhoršení dobré „ kondice “ domku. Dovolím si tvrdit že tímto nešvarem mobilheim po 3 letech užívání v Česku zestárne o tolik, kolik pravidelně kontrolovaný a servisovaný domek na „západě“ po 6 - 9 letech, kde je pravidelná kontrola standard. To je také důvod, proč prodejci stále raději dováží použité mobilní domy ze zahraničí.

Nové mobilní domy vs použité bazarové

Životnost mobilního domu. Odpovědi na časté dotazy na životnost mobilheimu jsou irelevantní. Můžete mít domek po 10 letech komerčně využívaný v kempu na odpis a na druhou stranu jsem již prodal celou řadu domků starších 40 let, které ještě můžou dlouhou dobu, jako zahradní chatka účel zdárně plnit.

Mobilheim může tedy sloužit 40 – 50 let, ale pochopitelně již k jiným účelům – prostě technologicky zastará.