Zateplení mobilních domů

Dodatečné zateplení - izolace.

Zákazníci se často ptají na zateplení mobilheimu , někdy pod názvem revitalizace mobilního domu, a považují to téměř za nutnost pro pohodlné bydlení v zimě. O zateplení a tedy o úspornosti provozu a s tím související ekologičnosti se dnes stále více píše a hovoří, ale je tomu tak i mobilních domků?

Mnohdy se o dodatečném zateplení či izolaci, výměně plastových oken mluví na některých diskuzních fórech dokonce jako o nezbytnosti, aby se vůbec v mobilním domě mohlo bydlet. To jistě platí pro celoroční bydlení v mobilním domě, ne však pro rekreační sezonní využití, které je nejvíce rozšířeno v Anglii, Nizozemí a Německu a také i u nás v Česku.

Zateplení mobilních domů

Dodatečné zateplení – izolace pro sezonní, tedy rekreační využití mobilheimu bych doporučil dodatečnou izolaci střechy nebo alespoň odstínění střechy. Příznivěji se to projeví v horkých letních dnech, kdy se teplo v interiéru projeví o něco později. Také se v něm večer teplo déle udrží. Z pohledu lepší ochrany vnitřního pohodlí můžeme doporučit dodatečnou izolaci podlahy (polystyren, stříkaná pěna, nebo minerální vlna).

Často se argumentuje značnou úsporou nákladů na topení. Díky mnoha našim zákazníkům kterých máme od roku 2004 co jsme na trhu s mobilními domy stovky, můžeme říci, že návratnost je 6 -10 let. Mobilní dům – mobilheim nemá tak velkou akumulační schopnost jako klasické stavby. Vždy se rychle vytopí a rychle zase vychladne. Dodatečným zateplením se vytopí prakticky stejně rychle, ale o něco pomaleji vychladne. Vnitřní užitný prostor mobilních domů je poměrně malý, a tak k jejich vytopení postačí malý výkon (cca 4 - 5 kW). To také znamená, že i náklady na topení nejsou příliš vysoké. Záleží na typu použití plynových lahví (10 kg nebo 33 kg), případně velkého zásobníku. Vždy se jedná o propan – butan. Bohužel většina osazených plynových spotřebičů nelze přetryskovat na zemní plyn. Při topení plynovými láhvemi o obsahu 33 kg je průměrná spotřeba 15 – 17 000 Kč ročně.

Zateplení mobilních domů

Při realizaci zateplení můžete zásadním způsobem změnit vzhled mobilního domu, ale pozor také na mobilitu pro případný následný bezpečný transport (především změna šířky, výšky a také hmotnosti).

Dodatečným zateplením může vypadat mobilheim jako klasický domek nebo chatka. Tento vnější vzhled je ale na úkor bezúdržbovosti původního pláště. Dodatečné dřevěné obložení je třeba pravidelně ošetřovat a natírat, proto je stále více populární použití různých technologicky vyspělých imitací například sámovaného dřeva, kamene, cihel apod., které jsou lehké a díky propracovanému systému ušetříte mnoho času při montáži. Vyvarujte se tmavých dekorů!! Tyto jsou sluncem mnohem více a rychleji zahřívány.

V některých případech je lepší provézt dodatečnou izolaci zevnitř konstrukce. Proto máme v naší nabídce jako jedni z mála také jen částečně vybavené použité mobilheimy, které jsou nejvíce vhodné pro tuto variantu. Výhody této varianty provedení jsou: bezúdržbový skelet , zachovaná mobilita, výrazně nižší pořizovací náklady a rychlá realizace. Nevýhodou je zmenšení užitného prostoru.

Zateplení mobilních domů

S dokonalou izolací souvisí i výměna jednoduchých oken a dveří.

Bohužel na našem trhu nelze v současné době sehnat vhodná odlehčená okna, nejlépe výklopná směrem ven, aby neomezovala pohyb v blízkosti okna, tak jak jsou řešena původní s jednoduchým zasklením.

Jako izolace se nejvíce používají standardní materiály jako jsou polystyren, minerální vlna a velice oblíbena stříkaná tzv. inteligentní pěna (PUR pěna). Spodní otevřenou část v prostoru podvozku (sokl) doporučujeme obložit cementotřískovými deskami Cetris, které nenasakuji vlhkost, dají se obložit izolací, natáhnout fasádou apod. Také do nich snadno uděláte manipulační dvířka pro údržbu a kontrolu rozvodů a zabudujete ventilační mřížky.

Je důležité upozornit v souvislosti s dodatečným zateplením o případném posunutí rosného bodu v konstrukci stěn a střechy mobilního domu. Především snaha majitelů odstranit původní ventilační mřížky a průduchy. To může způsobit řadu velkých problémů, od srážení vlhkosti na vnitřních stěnách konstrukce až po různé hnilobné procesy uvnitř stěn.   

Proto je třeba dodatečné zateplení dobře zvážit a u případné realizace dodržet správnost technologických postupů.